logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een wisselschakeling (hotelschakeling)?

Wanneer je één lamp vanaf twee punten kun aan- en uitzetten, dan wordt dat een wisselschakeling genoemd. Een andere naam hiervoor is een hotelschakeling. Het is een elektrisch circuit met meerdere punten.

De werking van een wisselschakeling

De wisselschakeling is opgezet om de stroom naar de lamp te verbinden of te onderbreken. Wel is het zo dat er meerdere schakelpunten worden verbonden. Op de punten zitten wisselschakelaars die de fasedraad en de schakeldraad naar de lamp kunnen verbinden of onderbreken.

De opzet van een wisselschakeling

De opzet van een wisselschakeling is schematisch weer te geven. Wanneer de lamp niet volledig uitgeschakeld hoeft te worden, maar dimmen ook mogelijk moet zijn, dan zijn daar specifieke elementen voor aan te brengen in de wisselschakeling.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om de wisselschakeling. De aardedraad is immers niet in alle gevallen nodig voor het aansluiten van de lamp. Bovendien is deze niet altijd voorhanden. Daarom is het ook mogelijk om de schakeling te maken zonder deze draad. Wel is het zo dat het beter is om deze wel op te nemen indien dat mogelijk is. Wanneer er een aardedraad is, dan sluit je deze aan.