logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Het aansluiten van een wisselschakelaar

Het licht in de gang op meerdere plekken kunnen uitschakelen is wel zo gemakkelijk. Wanneer je de trap bestijgt is het bijvoorbeeld fijn wanneer je zowel beneden als boven het licht uit kunt doen. Terwijl het in je slaapkamer handig is om het licht bij betreden aan te doen en pas in bed te kunnen doven. Daar heb je dan natuurlijk een wisselschakelaar voor nodig. Het is alleen niet gemakkelijk om het aan te sluiten wanneer je geen kennis van elektrische systemen hebt. In dat geval is het slim om een specialist in te huren.

wisselschakelaar aansluiten

Wat kost een wisselschakelaar aansluiten?

Het aansluiten van een wisselschakelaar door een specialist brengt natuurlijk kosten met zich mee. Het gaat om de werkzaamheden, maar ook om de materialen. Daarom is het slim om eerst een offerte aan te vragen. Dit helpt je om een goed beeld te vormen. Bovendien kan je dan bepalen of de specialist de juiste persoon is.

Zelf een wisselschakelaar aansluiten?

Je kunt er ook voor kiezen om de wisselschakelaar zelf aan te sluiten. Dan schakel je eerst de stroom uit. In ieder geval voor de groep waar je het werk gaat doen. Je sluit dan eerst de ene schakelaar aan. Die verbind je met een blauwe nuldraad om daarna de bruine of zwarte draad aan te sluiten. Vervolgens ga je naar de tweede schakelaar.

Het vervangen van de schakelaar

wisselschakelaar vervangen

Het is belangrijk om met goede wisselschakelaars in huis te werken. Zo kan je gemakkelijk besparen op de verlichting in huis. Daarom vind je op deze plek de uitleg over het aansluiten of vervangen van de wisselschakelaar. Het is namelijk wel zo dat de schakelaars op enig moment zullen slijten door het gebruik. Dan werken ze niet of worden ze zelfs gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat je deze tijdig kunt vervangen. De schakelaars zijn relatief goedkoop in aanschaf. Dus vervangen is gemakkelijker dan repareren om die reden. Daarom is goede kennis van belang.

Bovendien speelt er meer mee. Het is ook zo dat de wisselschakelaar door de jaren heen een evolutie heeft doorgemaakt. Daardoor hebben de moderne schakelaars een betere functionaliteit. Wel is het zo dat ook deze moderne schakelaars nog altijd kunnen slijten door veelvuldig gebruik. Er zijn wel heel verschillende soorten dimmers, sensoren, timers, centrale regelingen en andere schakelaars te krijgen. Daardoor is het belangrijk om eerst goed te bepalen welke opties het best passend zijn. Let wel op, want je kunt sommige schakelaars niet zomaar één op één vervangen door een andere.

Onderdeel van de verbouwing

Ook een verbouwing kan een reden zijn om de wisselschakelaar te willen vervangen. Je wilt dan bijvoorbeeld een schakelaar met een andere look. Dit is vaak heel eenvoudig te verzorgen, juist omdat je dan wel één op één kan vervangen. Zwart in de plaats van wit aanbrengen bijvoorbeeld. Het is wel belangrijk om eerst te zorgen dat de aansluiting goed verzorgd is en er stroom is. Anders werkt de schakelaar niet naar behoren. Het aansluiten doe je natuurlijk zonder dat er spanning op staat.

Een enkelpolige wisselschakelaar vervangen

enkelpolige wisselschakelaar

Wanneer een schakelaar defect is, zoek je eerst het probleem uit. Ligt dit wel aan de schakelaar? Of ligt het aan de apparatuur die hierop reageert? Je kunt dit gemakkelijk controleren, bijvoorbeeld door eerst de lamp te vervangen of door een ander apparaat aan te sluiten. Ga je de schakelaar te vervangen, dan is het belangrijk om de oude schakelaar even te controleren. Daarop vind je bijvoorbeeld de versterker- en spanningswaarden. Die nieuwe schakelaar moet dezelfde waarden vertonen. Pas bijvoorbeeld ook op dat je een schakelaar kiest die hetzelfde aangesloten kan worden. Denk aan het werken met aluminium bedrading.

Een stappenplan voor aansluiten

Begin met het uitschakelen van de stroom. Daarna verwijder je het plastic paneel met een schroevendraaier. Zo kan je de schakelaar losschroeven van de muur. Je kunt de schakelaar er nu uit trekken, zonder de draden te raken. Met een tweepolige spanningstester kan je controleren of er spanning op de draden staat. Zo heb je meer zekerheid. Mogelijk moet je nieuwe draden trekken voor de schakelaar. Je gebruikt de spanningsmeter door deze met de punt op de blootliggende aardingsdraad te leggen. Vervolgens gebruik je de andere punt van de meter om die op de schroefklemmen met draad van de schakelaar te leggen. Je kunt de punt ook op de blootliggende eindjes van de zwarte draad leggen. Let wel op dat er geen spanning op staat.

De bestaande schakelaar wegnemen

Nu je de eerste stappen hebt gezet kan je de oude schakelaar helemaal wegnemen. Je verwijdert deze van de draden. Met een kleine platte schroevendraaier kan je de draden losmaken. Zijn deze aangesloten op klemschroeven? Dan is het gemakkelijkst om de schroeven linksom los te draaien en ze te verwijderen. De draden zijn soms in de achterkant van de aansluitopeningen te vinden. Je kunt deze dan losmaken door de schroevendraaier door de gleuf naast de schroefverbindingsgaten naar binnen te steken.

Het bewerken van de draden

De volgende stap gaat om het bewerken van de draden. Je legt ze recht en knipt ze recht af als dat nodig is. Je kunt met een draadstripper wat isolatiemateriaal verwijderen van de uiteinden. Maak dit niet langer dan 1 centimeter. Wanneer de uiteinden al gestript zijn, is dat niet nodig om nog eens te doen. Wel is het nu zaak om de aardingsklem, die groen van kleur is, los te draaien. Je kunt met een punttang de aardingsdraad van de aardingsschroef loswikkelen. Draai met de klok mee. De schroef draai je vast.

Let wel goed op. Wanner de schakelaar een eigen aardingsdraad heeft, draai je die met het kale uiteinde samen met de aardingsdraad van het stroomcircuit. Daarvoor gebruik je een lijntang. Je zet het geheel vast met een draadmoet of een koperen compressiehuls.

De nieuwe wisselschakelaar

Heeft de nieuwe wisselschakelaar klemschroeven? Dan kan je daar de circuitdraden omheen wikkelen. Dat doe je ook met de klok mee, rond de klemschroeven. Draai deze schroeven vast. Er is geen verschil in welke draad naar welke aansluiting gaat. Heeft de schakelaar alleen de zogenaamde push-in haten aan de achterkant? Dan is het nodig een centimeter isolatie te verwijderen op de circuitdraden. Maak de uiteinden recht en duw de draden door de daarvoor bestemde gaten. Controleer alle verbindingen voor je de volgende stap doet.

Het monteren van de wisselschakelaar

Let er goed op dat de wisselschakelaar met de juiste zijde boven zit. Daar vouw je de de draden achter om de schakelaar daarna in de muur te duwen op de doos. Je zorgt dat de schakelaar helemaal verticaal uitgelijnd is. Dit doe je door de schroeven aan te draaien in de daarvoor bestemde gaten. Het is ook belangrijk dat de schakelaar aansluit op de muur. Is dit niet het geval? Dan is het goed om met gips of stucwerk de muren wat op te vullen. Ook zijn er specifieke ringen te verkrijgen waarmee je ruimte kunt opvullen.

Tot slot

Nu je alles verzorgd hebt, is het belangrijk om alles mooi af te werken. Dat doe je door het voorpaneel op de schakelaar te schroeven. Gebruik daarvoor de bijgeleverde schroeven. Eigenlijk is het dus heel simpel. Heb je toch je twijfels of jij de wisselschakelaar zelf kan vervangen? Dan kan je ook de klusjesman erbij betrekken. Die is snel bij jou in de buurt te vinden. Dat doe je door snel het contactformulier in te vullen om een offerte aan te vragen. Zo vind je snel de juiste persoon om mee te gaan werken.