logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Hoe repareer ik een kapotte badkamerventilator?

Ik moet een kapotte badkamerventilator repareren.

Het kan vermoeiend zijn wanneer uw badkamerventilator niet vermoeiend is. U weet dat uw ventilator de geuren van de badkamer verwijdert, maar zijn belangrijkste taak is het verwijderen van hete, vochtige lucht en het drooghouden van de kamer om schimmel en meeldauw te helpen voorkomen. Gebruik uw afzuigventilator zowel om van geuren af te komen als om natte lucht voor en na douches en baden te verwijderen.

Lees meer over:Woningventilatie plaatsen, herstellen en renoveren: tips en advies

kapotte badkamerventilator

Snelle tip: om de ventilator in de badkamer te helpen geuren en hete, vochtige lucht efficiënter te verwijderen:

  • Zet de ventilator aan wanneer u binnenkomt, zodat de lucht al in beweging is.
  • Als u vertrekt, houdt u de deur open. Hierdoor kan de ventilator slechte lucht vervangen door frisse lucht.
  • Als de deur gesloten is, beperkt u de luchtbeweging en werkt uw ventilator harder en langer.

De ventilator in de badkamer doet dus belangrijk werk. Als hij niet werkt, wilt u hem zo snel mogelijk repareren. Laten we beginnen met de reden waarom hij misschien niet werkt.

Waarom uw badkamerventilator misschien niet werkt

Er zijn verschillende redenen waarom uw afzuigventilator mogelijk niet meer werkt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen, en hoe deze te verhelpen:

  • Controleer of er iets de stroomonderbreker heeft geactiveerd. Reset de stroomonderbreker indien nodig.
  • Controleer de ventilatorschakelaar met een spanningstester. Vervang de schakelaar als je een slechte schakelaar hebt.
  • Als de ventilatorschakelaar op een geaard stopcontact staat (dat stopcontact met de knoppen die de stroom automatisch uitschakelen om elektrocutie te voorkomen), test het dan om er zeker van te zijn dat de schakelaar is gereset.
  • Als de motor van de uitlaatventilator niet soepel ronddraait, kan het nodig zijn om de assemblage te reinigen of de motor in te smeren met een paar druppels lichte machineolie aan elk uiteinde van de motoras.
  • De motor is uitgebrand en moet worden vervangen.

Uw badkamerventilator testen

Stel dat de stroomonderbreker is gereset, de schakelaar werkt, de GFCI is gereset, de motor is schoon en geolied en de motor is niet doorgebrand. U draait de schakelaar om en hij gaat aan, maar hij werkt nog steeds niet. Het kan zijn dat een slechte aanzuiging niet door de motor wordt veroorzaakt. U kunt de zuigkracht testen door de ventilator aan te zetten en vervolgens een stuk toiletpapier tot aan het rooster te leggen. Als het wc-papier zich niet aan het rooster vasthecht, moet u het waarschijnlijk schoonmaken.

Verwijder het rooster en gebruik een oude borstel om pluizen of vuil op de roosterroosters te verwijderen. Terwijl u dat doet, verwijder de ventilatormotor en maak de ventilatorbladen en de motorbehuizing grondig schoon. Eén ding om in gedachten te houden: de meeste ventilatorbladen zijn van plastic, maar sommige oudere bladen zijn van metaal. Metalen bladen kunnen verdraaien of buigen. Voor een optimale efficiëntie, moet u de bladen rechtzetten als ze gebogen zijn. Nu alle onderdelen schoon en in goede staat zijn, kunt u de ventilator weer in elkaar zetten.

Probeer de toiletpapiertest nog eens. Als het nog steeds niet werkt, kan het zijn dat u een verstopte afvoerleiding heeft. U kunt deze reinigen met een bezemgreep met een vod aan het uiteinde. U kunt ook kopen duct reinigingsstaven die kunnen buigen of 90 graden bochten te maken om uw leidingen schoon te maken. Nat-droogzuigers kunnen ook werken om kortere kanalen schoon te maken.

Dus, wat gebeurt er als ik dat allemaal heb gedaan en het nog steeds niet werkt?

U zult de motor moeten vervangen of een nieuwe ventilator moeten kopen. Het vervangen van de motor is relatief eenvoudig. Het kost ongeveer evenveel als de aanschaf van een nieuwe ventilator, maar je hoeft in ieder geval de oude ventilator niet uit te rukken. Als u een nieuwe ventilator moet kopen, controleer dan de verpakking op iets dat een "eenmalig nummer" wordt genoemd. Dit is een eenheid die gebruikt wordt om geluid te meten. Hoe lager het nummer, hoe stiller de ventilator.

Koop echter niet alleen de ventilator met het laagste "sone number". U wilt er zeker van zijn dat u er een krijgt die krachtig genoeg is om de lucht in uw badkamer 8 keer in een uur te vervangen. Controleer daarvoor de CFM-classificatie. Badkamers van 50 vierkante meter en kleiner hebben doorgaans een CFM-bereik van 50-79 meter. Voor grotere badkamers, selecteer een ventilator die ten minste 1 CFM per vierkante meter ruimte kan verplaatsen. De ventilator voor een 80 vierkante meter badkamer moet, bijvoorbeeld, ten minste een 80 CFM rating hebben. Dus, wanneer u een nieuwe ventilator koopt, vergeet dan niet om er een te kopen die zowel stil is als lucht verplaatst. U betaalt meer, maar als u van een stille ventilator houdt, is het beter dan een ventilator die super lawaaierig is.

Als u vragen heeft over uw ventilator of hulp nodig heeft bij het repareren, aarzel dan niet om EarlyBird te bellen. We houden de lucht in beweging, zodat u zich comfortabel kunt blijven voelen.