logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een nuldraad?

De nuldraad speelt een belangrijke rol in elektrische circuits. De draad staat ook wel bekend als de nulleider. Het is de draad met de blauw huls die je vaak tegenkomt. Deze draad zorgt voor de afvoer van stroom van elektrische apparaten. Het is de nuldraad die vaak gekoppeld is met de aarde. Daarvoor voert de nuldraad bijna geen spanning ten opzicht van de aarde. Het is goed om hier meer over te weten te komen.

Zorgen voor stroomtransport

De nuldraad werkt samen met de fasedraad aan het transport van stroom van en naar elektrische apparaten die in het systeem zijn opgenomen. Daardoor is het mogelijk dat de nuldraad bij een grote belasting ook spanning voert. Zelfs wanneer deze geaard is. De nuldraad moet je daarom onder geen beding aanraken wanneer je met de elektrische apparaten bezig bent.

Welke nuldraad moet je gebruiken?

De nuldraad kan verschillende vormen hebben. Het grote verschil is vooral te vinden in de diameter. Die moet je in verhouding tot de hoeveelheid stroom die erdoorheen gaat kiezen. Hoe groter de diameter is, hoe meer stroom de draad kan transporteren. Je kunt de nuldraad in schematische weergaven herkennen aan de letter ā€˜Nā€™ die ervoor gebruikt wordt als aanduiding.