logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een kroonsteen?

Een kroonsteen wordt met enige regelmaat gebruikt. Het is het blokje waarmee verschillende elektriciteitsdraden te koppelen zijn aan elkaar. Er zijn internationale namen die ook in Nederland weleens gebruikt worden, zoals het Duitse lusterklem, of het Vlaamse suikertje. Het is goed om te bekijken wat je hier precies mee kunt.

Zo herken je een kroonsteen

Het herkennen van een kroonsteen is relatief gemakkelijk. Je kunt het zien als een blokje, dat lijkt op een suikerklontje, van 2 bij 2 centimeter. Het is gemaakt van kunststof of porselein. In het blokje zijn buisjes te vinden. Die buisjes leiden van kant naar kant. De buisjes zijn voorzien van schroefjes. Die kan je aandraaien om de elektriciteitsdraad die je erin steekt vast te klemmen. Dit is relatief gemakkelijk te doen.

Het gebruik van een kroonsteen

Om een kroonsteen te gebruiken is het eerst zaak om de stroom in huis uit te schakelen. Dat doe je in de groepenkast. Je stript de elektriciteitsdraden die je gaat verbinden ongeveer een halve centimeter. Daarvoor gebruik je een striptang. Je steekt de draden die met elkaar verbonden moeten worden elk door het buisje. Nu draai je de schroefjes vast. Dit is de manier om de draden vast te klemmen. Het is belangrijk dat er geen koperdraad meer zichtbaar mag zijn. Nu kan je gebruikmaken van de verschillende draden die met elkaar verbonden zijn.