logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Zo sluit je een enkelpolige schakelaar aan

Wil je een enkelpolige schakelaar aansluiten, dan heb je daar de nodige hulpmiddelen. Voor zo zijn er op meerdere plekken instructies te vinden. In dit stappenplan vind je echter de meest overzichtelijke informatie bij elkaar. In het schema vind je de enkelpolige schakeling die hoort bij de enkelpolige schakelaar. Zo kan je zelf het werk uitvoeren, zonder dat dit heel lastig hoeft te zijn.

schakelaar aansluiten

De benodigdheden voor het aansluiten

lichtschakelaar aansluiten

Wat heb je nodig om een schakelaar goed aan te sluiten? In de eerste plaats heb je natuurlijk de enkelpolige schakelaar zelf nodig. Daar horen ook de knop en het afdekraam bij. Gebruik een goede schroevendraaier. Ook een fasedraad en een schakeldraad uit de muur zijn belangrijk, net als de striptang en de tweepolige spanningstester.

Het aansluiten verzorgen

schema lichtschakelaar

Het is ook mogelijk om een wisselschakelaar als enkelpolige schakelaar aan te sluiten. Daar wordt zelfs tegenwoordig steeds vaker voor gekozen. Dat komt omdat de wisselschakelaar als een universele schakelaar kan werken en dus alle mogelijke vormen kan aannemen. Dit maakt het wat gemakkelijker.

Het stappenplan voor montage

wipschakelaar aansluiten

De eerste stap is natuurlijk het uitschakelen van de spanning van de groep waarop de schakelaar komt te staan. De tweede stap is dat je met de tweepolige spanningstester test of de spanning er ook echt af is. Stap 3 is het bekijken van de fasedraad en de schakeldraad. Mogelijk moet je die namelijk strippen met de striptang. Nu kan je als volgende stap de enkelpolige schakelaar op de rode aansluiting aan de fasedraad koppelen. Stap v5 is dat je op de zwarte aansluiting de schakeldraad aansluit.

buitenschakelaar aansluiten

De volgende stap is dat je de enkelpolige schakelaar in de inbouwdoos monteert. Let even op dat je de bovenzijde ook boven monteert. Dit herken je aan de woorden top of oben die erop staan. Je draait de schroeven uit de doos tot ze buiten de wand steken. Nu kan je de enkelpolige schakelaar goed op zijn plaats krijgen. De schroeven kan je door de grote gaten steken. Maar draai deze nu nog niet vast. Nu kan de enkelpolige schakelaar recht gezet worden. Dit is de mogelijkheid om alles goed vast te schroeven. Je kunt nu de knop erop drukken, het afdekraampje plaatsen en de schakelaar afwerken. Schakel de groep weer in en je kunt de schakelaar nu gebruiken. Dat is wel zo gemakkelijk te verzorgen op deze manier door jou.