logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een striptang?

Wanneer je een striptang gaat gebruiken, dan ben je met elektriciteitsdraden of elektriciteitskabels bezig. Die zijn voorzien van een mantel en isolatiemateriaal, maar moeten daar soms van ontdaan worden. Daar wordt de tang dan voor gebruikt.

Zo ziet de striptang eruit

Een striptang is eigenlijk in veel opzichten gelijk aan een gewone tang. Alleen is er boven de handgreep een dubbele hefboom in een L-vorm te vinden. De ene hefboom is voorzien van een schroefje. Beide hefbomen zijn voorzien van uitsparingen en scherpe randen. Die zijn nodig om de draad of kabel te kunnen snijden.

Wat is de juiste striptang?

Er zijn meerdere soorten striptangen op de markt. Het is dus belangrijk om te bepalen welke in jouw situatie het best in te zetten is. Je kan daarom er goed aan doen om je eerst in te lezen in de kenmerken van de tangen. Zo weet je welke je moet gebruiken voor welke taak.

De klassieke striptang, draadstriptang of draadstripper wordt specifiek ingezet om de elektriciteitsdraden te strippen. Dat betekent dat je ermee de mantel van de draad kunt krijgen zodat de draad komt bloot te liggen. De kabelstriptang, kabelstripper of kabelmantelstripper wordt gebruikt om de elektriciteitskabels te strippen. Dit wordt ook wel ontmantelen genoemd in de praktijk. Tot slot is er ook nog de automatische kabelstriptang. Deze heeft de mogelijkheid om zich automatisch aan de doorsnede van de draad of kabel aan te passen. Daardoor komen er geen delen mee in aanraking en blijft alles onbeschadigd tijdens het strippen.

Het gebruik van een striptang

Een klassieke striptang werkt eigenlijk heel simpel dankzij het schroefje op één van de tangen. Daarmee stel je de juiste diameter in. De draad kan daarna met de tang heel gemakkelijk op de juiste lengte worden gebracht, zodat het strippen heel eenvoudig kan verlopen. Deze handeling is eigenlijk voor elke draad hetzelfde. Wanneer je kiest voor een automatische striptang, dan is het instellen met het schroefje verleden tijd. De tang past zich dan namelijk geheel automatisch aan aan de diameter van de kabel of de draad.