logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een patchkabel?

Je hoort weleens spreken over een patchkabel. Wat is dit eigenlijk? Mogelijk kan je het ook onder de andere benaming kennen, namelijk de ethernetkabel. Dit is de kabel met een plug die geschikt is voor het opbouwen van netwerken. De namen die officieel worden gebruikt zijn de UTP-kabel met de RJ-45 connector die aan elkaar zijn gekoppeld. Daarover leer je op deze plek meer.

Een patchkabel herkennen

Wil je de patchkabel wat makkelijker leren herkennen? Dan is het het best om te onthouden dat het een kabel is die aan het uiteinde is verbonden met een klein blokje. De kabel zelf is dan de eerdergenoemde UTP-kabel. Terwijl het blokje de RJ-45 connector is. Er zijn meerdere soorten patchkabels die er allemaal ongeveer gelijk uitzien. De verschillen zitten in de eisen waaraan de kabel moet voldoen. Denk dan bijvoorbeeld aan de lengte van de kabel en de kleur ervan.

Het gebruik van de patchkabel

Waarvoor wordt de patchkabel eigenlijk ingezet? Zoals gezegd is het een netwerkkabel. Dat betekent dus dat het een belangrijke rol speelt in het tot stand brengen van de netwerkverbindingen. Dit kan bijvoorbeeld een netwerk van computers zijn, maar ook met een printer, modem of router erin. De patchkabel speelt daarin dan altijd een belangrijke rol.

Het verschil tussen de soorten patchkabels

Er zijn meerdere soorten patchkabels op de markt. Het gebruik van de juiste kabel is afhankelijk van de eisen die eraan gesteld worden. Zo is er een verschil in snelheid in de netwerkverbindingen. Daar spelen de patchkabels ook een rol in. Het is dus ook goed om te weten dat patchkabel cat5, cat 5e en cat 6 de meest voorkomende kabels zijn die in netwerken worden toegepast.