logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een lasklem?

Een lasklem kan je ook kennen onder de naam hevelklem. Het is een klem waarmee meerdere elektriciteitsdraden met elkaar verbonden kunnen worden. Dat kunnen er twee zijn, maar ook mee. Omdat het verbinden van de draden ook wel lassen wordt genoemd, krijgt dit onderdeel de naam lasklem. Het lassen van de elektriciteitsdraden zorgt ervoor dat de elektriciteit geleid kan worden. De lasklemmen zijn vaak transparant. Daardoor is de lasverbinding gemakkelijk te controleren.

De diverse soorten lasklemmen

Er zijn diverse soorten lasklemmen in omloop. Het verschil is vooral terug te voeren op het aantal polen. Met een 2-polige klem is een draad door te verbinden. Met een 3-polige klem is het ook mogelijk om de elektriciteit draad te splitten indien nodig. Door de draad te splitten is er elektriciteit naar meerdere punten af te takken. Denk dan aan bijvoorbeeld een schakelaar en een stopcontact.

De werking van een lasklem

Het is goed om even door te nemen hoe een lasklem precies gebruikt wordt. Zo kan je de elektrische draden op de juiste manier met elkaar verbinden. Wie het goed wil aanpakken, doet dat aan de hand van een aantal stappen. Zo is het in de eerste plaats van belang om de stroom in de ruimte uit te schakelen. Daarna moeten de elektriciteitsdraden enigszins gestript worden. De uiteinden kunnen nu in de lasklem gestoken worden. Wanneer de klem een klip heeft, dan is het belangrijk om daar wel eerst op te drukken voor de elektriciteitsdraad erin gestoken wordt.

Het is tot slot zaak om te testen of de verbinding op de juiste wijze is gelegd. Dat kan vaak gewoon door de stroom er weer op te zetten. Wel is het belangrijk dat er dus ook iets op de draden is aangesloten, bijvoorbeeld een lamp. Dit is van belang.