logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een lasdop?

De dop waarmee je elektriciteitsdraden aan elkaar verbindt, wordt ook wel een lasdop genoemd. Dat komt omdat het verbinden zelf als lassen of aflassen bekendstaat. De draden worden dan met behulp van een lasdop in een lasdoos verbonden. Het gebruik van een lasdop is geschikt voor elektriciteitsdraden met een lage overgangsweerstand. Lasdoppen worden al heel lang gebruikt en komen nog altijd voor. Al is het sinds 2012 wel zo dat lasklemmen steeds vaker lijken voor te komen.

Het gebruik van de lasdop

Een lasdop gebruiken is niet lastig. In de eerste plaats is het belangrijk om de stroom uit te schakelen. Dit doe je in de groepenkast. Ook is het van belang om de elektriciteitsdraden zo’n 5 centimeter te strippen. De draden zijn te bundelen door ze op gelijke lengte te brengen. Je draait de draden vast met een combinatietang. Dit moet zo strak mogelijk en rechtsom. Daarna knip je ze af op een lengte van 12 mm. Het is zaak de lasdop op de bundel draden te draaien. Deze bundel wordt ook wel de las genoemd. Het is belangrijk dat veer tegen de aderisolatie wordt gedraaid. De lasdop draai je even terug om de las te controleren. Het is belangrijk dat de veer niet mee terugdraait.

Tips voor het gebruik van een lasdop

Het is slim om er rekening mee te houden dat er maar vijf draden onder een lasdop mogen worden gebundeld. Dan maken alle draden namelijk contact met de lasdop. Worden er meer draden met elkaar verbonden? Dan is het zaak om de las te splitsen. Er zijn verschillende soorten lasdoppen die je kan gebruiken voor het verbinden.