logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Zo moet je een lamp aansluiten

lamp aansluiten

Wanneer je een lamp aan moet sluiten, zonder dat je hier kennis over hebt opgedaan, kan het al snel gevaarlijk worden. Welke kleurdraad moet op welke plek worden aangesloten? Hoe zorg je dat het armatuur goed vast zit? Welke gereedschappen gebruik je? Het zijn allemaal vragen waar jij geen antwoord op hebt omdat je geen klusjesman bent. Die kan je er dan dus ook beter gewoon bij halen. Dan ben je er in ieder geval zeker van dat alles op een professionele manier wordt verzorgd. Zoals dat voor allerlei soorten klussen geldt.

Wat kost een lamp aansluiten?

Wat kost het eigenlijk om een lamp te laten aansluiten? Dit hangt natuurlijk van een aantal zaken af. Het soort lamp kan verschillen. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten aansluitingen. Het is dus belangrijk om dit eerst goed in de gaten te houden. Je kunt wel een aantal dingen vast zelf doen. Denk aan het stroom loskoppelen van de groepenkast. Het verzorgen van materialen zoals lasdopjes. Ook zorg je voor voldoende draad.

lamp aansluiten kleur draden

Toch zelf de lamp aansluiten?

Het ophangen van een nieuwe lamp kan de look van de ruimte helemaal veranderen. Dit kan je ook nog eens zelf aanpakken, wanneer je voldoende kennis hebt. Wanneer je een aantal simpele stappen volgt, is het al snel geregeld en ziet jouw woning er direct al helemaal anders uit. Wanneer je een armatuur gaat vervangen kan je heel veel doen met je uiterlijk. Het lijkt misschien lastig wanneer je de hoeveelheid draden ziet, maar dat valt reuze mee. Wel is het belangrijk om op een veilige manier te werken. Dat doe je door de stappen te volgen.

lamp ophangen bedrading

Wat heb je nodig?

Wat moet je allemaal in huis halen om de lamp te vervangen? In de eerste plaats heb je een veilige ladder nodig. Daarnaast heb je gereedschappen zoals een schroevendraaier, langbektang en draadstripper nodig. Ook afplaktape is handig, net als lasdopjes. Op het gebied van materiaal heb je natuurlijk de nieuwe lamp nodig. Daarnaast is het ook handig om draadmoeten in huis te hebben. Zo kan je aan de slag met het ophangen.

schakelschema lamp

De stappen die je moet volgen

Er zijn enkele stappen nodig om het ophangen van de lamp te verzorgen. Het aansluiten kan je het best gewoon overdag doen. Dan heb je natuurlijk licht en dus ook goed zicht om alles te verzorgen. Je pakt de veilige ladder. Zo kan je goed bij het plafond komen. Het is belangrijk om bijvoorbeeld de bol van de huidige lamp af te draaien. Daardoor wordt deze direct al lichter in gewicht. Dat maakt het werken wat gemakkelijker.

Omdat je er zeker van wilt zijn dat de lamp niet onder stroom staat, is het belangrijk om eerst de stroom er in de meter kast af te halen. Dat doe je via de zekering of via de stroomonderbreker. Je begint aan de bovenzijde en kijkt dan even welke de juiste is. Je kan dit controleren door iemand de lamp, die dan dus aan staat, in de gaten te laten houden. Zo kan je het goed controleren.

lamp aan draad

Het verwijderen van de plaat

De volgende stap is het verwijderen van de metalen plaat. Dat doe je door de moer los te draaien. De doos is met deze plaat bevestigd. Dit kan een plastic of stalen doos zijn waarin de draden zijn verzameld. De draden trek je naar beneden uit de doos. Je draait de moeren die aan de draden zijn bevestigd tegen de klok in los. Doe dit volledig. Je houdt de lamp met één hand beet. De andere hand gebruik je om de schroeven van de dunne dwarsbalk in de centraaldoos los te draaien. Je kunt nu de lamp en de dwarsbalk verwijderen. Laat de doos wel in het plafond.

De kettinglengte bepalen

De lamp wordt altijd geleverd met een ketting. Die is langer dan de lengte die je nodig hebt. Om de ketting in te korten is het belangrijk de lamp aan de haak te hangen. Zo kan je de lamp op de ideale hoogte hangen. Dit kan je dan markeren met de afdektape. Zo kan je zien wat je moet verwijderen. De schakel net onder het tape is degene die je moet verwijderen. Dat kan je met de borgtang. Je moet nu het uiteinde van de ketting met de lus verbinden. Daar is een speciale schakel voor meegeleverd. Je kunt nu de geïsoleerde draad en de aardingsdraad, de groengele, weven door de ketting. Ook weeg je de draad door de plafondkap.

hanglamp aansluiten

Verder bedraden van de lamp

Je kunt de draad nu omhoog leiden. Zo houd je alle overtollige draad in de doos. Je kan dit ook met de kale aardingsdraad doen. Je buigt alle uiteinde de centraal uit, zodat je ze gemakkelijk kan aansluiten. Je splits ook het uiteinde van de bevestigingsdraad in twee stukken. Dat doe je door de draden te pakken en uiteen te trekken. Je stript 1 tot 2 centimeter van de coating van de beide draden af. Je verbind nu de juiste kleuren draden uit het plafond met die van de lamp aan het armatuur. Je draait ze in elkaar en zet ze goed vast met de bijgeleverde draadmoeren.

Bevestigen aan de dwarsbalk

De aardedraad moet ongeveer met 10 centimeter aan het uiteinde van de aardeschroef gedraaid worden. Die draai je vast op de dunne metalen dwarsbalk. Je verbind het uiteinde vervolgens met die aardedraad die uit het plafond komt. Daarvoor kan je een draadmoer gebruiken. Steek nu alle draden terug in de doos. Je kunt ze op die manier goed gescheiden houden. De lampenkap kan er nu weer op worden vastgezet. De lamp gaat natuurlijk pas branden wanneer je de stroom er weer op zet. Let hier dus wel eerst goed op.

ophangen lamp

Zelf de lamp aangesloten

Het bleek dus redelijk gemakkelijk om zelf de lamp aan te sluiten. Wil je liever toch het zekere voor het onzekere nemen? Dan kan je daar het best een professional bij halen. Dan kan je het best een elektricien of een klusjesman uit de omgeving erbij halen. Die kan je gemakkelijk vinden door hier even je gegevens in te vullen. Je krijgt dan direct offertes om te zien wat het gaat kosten om het werk uit te voeren. Zo weet je precies wat je moet verwachten. De professionals zijn altijd van de beste kwaliteit en zijn goed ervaren in het werk dat gevraagd wordt. Dit geeft dus de nodige zekerheid dat het goed komt.