logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een kabelmes?

Wanneer je met elektriciteitskabels aan de slag gaat, heb je daar een kabelmes voor nodig. Dit is één van de stukken gereedschap die onmisbaar is voor de werkzaamheden. Je kunt er de kabels mee snijden, strippen en ontmantelen. Wanneer je voor dit mes kiest in plaats van voor een stanleymes, dan kan je er zeker van zijn dat je op een veiligere manier aan het werk kan gaan met de draden. Het is belangrijk om hier meer over te weten.

Een kabelmes gemakkelijk herkennen

Een kabelmes is gemakkelijk te herkennen. Het heeft veel weg van een stanleymes, het blad bevindt zich namelijk in de handgreep van het mes. Onder de handgreep vind je een draaiknop om de lengte van het mes in te stellen. Bij veel modellen is er bovendien voor gekozen om een beschermingsmechanisme aan te brengen. Daardoor is het beter mogelijk om verwondingen tijdens de werkzaamheden te voorkomen. Het is dan wel belangrijk om eerst even goed uit te zoeken hoe je het kabelmes precies moet gebruiken.

De vele soorten kabelmessen naast elkaar

Er zijn heel veel verschillende soorten kabelmessen. De manier waarop je de juiste uitkiest is door te kijken naar de dikte van de kabel die je wilt behandelen. Je hebt messen voor 4 tot 70 mm, maar ook meer specifieke modellen. Zo kan je bijvoorbeeld messen voor 8 tot 28 mm kiezen, of 27 tot 35 mm, net als 35 tot 50 mm en 50 tot 70 mm messen bestaan. Bekijk de kabel die je bewerkt en baseer de keuze voor een bepaald mes op die informatie. Dit werkt het best.