logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een installatiekabel?

Wat is een installatiekabel? De echte naam die hiervoor bestaat is de XMvK-kabel. Het is een kabel waarmee je elektriciteit kan aansluiten, zowel boven als onder de grond. Het is dan wel belangrijk om te weten hoe dit in elkaar steekt. Daarom kan je op deze plek belangrijke informatie hierover vinden.

De onderdelen van een installatiekabel

Wanneer je kijkt naar een installatiekabel, dan zie je daar meerdere elektriciteitsdraden in zitten. Deze worden samen beschermd door een mantel van rubber met daarop ook nog een laag isolatiemateriaal. Installatiekabels zijn in veel verschillende vormen te krijgen, zo zijn ze twee, drie, vier of vijf-aderig. De hoeveelheid aders die een installatiekabel moet bevatten hangt af van het aantal punten voor verlichting of elektra dat erop aangesloten moet worden.

De kenmerken van een installatiekabel

Als het gaat om een installatiekabel, dan is het belangrijk om de maximaal toelaatbare stroomsterkte te kennen. Dit hangt af van de doorsnede van de draden en de kabel. De maximale belasting van een installatiekabel bedraagt 4.600 Watt.

Het gebruik van een installatiekabel

Een installatiekabel herken je gemakkelijk. Het is de kabel die eigenlijk altijd gebruikt wordt om de elektra of verlichting in een woning boven de grond aan te sluiten. Het is belangrijk om de installatiekabel niet in een kabelgoot te gebruiken. Ook is het verstandig om het niet te bundelen met andere kabels. De installatiekabel is weliswaar geïsoleerd, maar onvoldoende om de kabel brandwerend te maken. Het gebruik van een YMvK-as kabel is aan te raden als het om meerder kabels in een goot of een bundel gaat. Zo los je dit probleem op.