logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Zo monteer je een buitenstopcontact

Heb je een buitenstopcontact gekocht en wil je dit nu zelf aansluiten? Dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Je kunt dit heel gemakkelijk zelf doen. Daarvoor kan je dan de instructies die je op deze plek vindt gebruiken. Het is in ieder geval van belang om te kiezen voor een stopcontact met een IP-waarde van 44 of hoger. Daardoor kan je er zeker van zijn dat het stopcontact van je keuze daadwerkelijk ook spatwaterdicht is.

De benodigdheden voor het aansluiten van een buitenstopcontact

Wat heb je precies nodig om een buitenstopcontact aan te sluiten? In de eerste plaats het buitenstopcontact zelf, maar pak ook voldoende installatiekabel mee. Je hebt ook een grijze elektrabuis nodig, inclusie zadels. Kies voor de diameter van 16 mm. Zorg voor voldoende lasklemmen en lasdoppen en voor kroonsteentjes. Ook is het belangrijk om voor gereedschap te zorgen zoals een schroevendraaier, boormachine, kabelmes en striptang. Zorg tot slot voor voldoende schroeven en pluggen.

Een stappenplan voor de aansluiting

Hert gemakkelijkst gaat het aansluiten van een buitenstopcontact wanneer je daar een stappenplan bij gebruikt. Er zijn twee verschillende mogelijkheden. Je kunt het aansluiten vanaf een lasdoos binnen of op ene kabeldoos buiten. Daarom is er voor beide vormen ene stappenplan opgesteld. Het is zaak om eerst te bekijken welke van de twee je het best kunt kiezen. Houd er ook rekening mee of de groep waarop je het aansluit het totale vermogen aankan. Dat mag namelijk niet boven 3680 Watt uitkomen. Tot slot is het belangrijk om blauwe, bruine en geel/groene draden te gebruiken. Wanneer je deze draden niet hebt, moet je de stopcontacten niet aansluiten.

Stappenplan voor aansluiten vanaf een lasdoos

Het is zaak om te bepalen op welke lasdoos je het buitenstopcontact gaat aansluiten. Vanaf deze lasdoos monteer je het stopcontact lijnrecht. Je moet dit doen op een hoogte van minimaal 30 centimeter vanaf de grond gemeten. Dat doe je aan de hand van de volgende stappen.

De eerste stap is het uitschakelen van de stroom. Dit doe je natuurlijk in de groepenkast, waar je de groep kiest waarop het punt waar je de aansluiting wilt gaan maken op aangesloten is. Die groep schakel je uit. Vervolgens ga je naar buiten waar je de plek waar het buitenstopcontact moet komen markeert.. Je doet dit zoals gezegd op een hoogte van minimaal 30 centimeter vanaf de grond.

Nu kan je een gat in de muur boren vanaf de lasdoos. Boor van binnen naar buiten. Het is belangrijk dat dit gat enigszins schuin naar beneden loopt. Zo voorkom je dat er water naar binnen kan stromen. Daarna kan je een stuk van de pvc-buis door het gat schuiven. Ook dit doe je van binnen naar buiten vanaf de lasdoos.

Het volgende wat je doet is aan beide kanten een stuk buitenmantel van de kabels verwijderen. Dit doe je met een kabelmes. Het is belangrijk om de draden ongeveer van 13 mm aan mantel te ontdoen. Je voert nu de installatiekabel in de kabeldoos. Je verbindt de elektriciteitsdraden die dezelfde kleur hebben aan elkaar. Daarvoor gebruik je een lasklem.

Je maakt vervolgens een gat in de doos van het buitenstopcontact met een schroevendraaier. Dit kan heel gemakkelijk omdat er in de doos plekken zijn aangebracht waar gemakkelijk gaten in geprikt kunnen worden. Zo kan het vocht worden afgevoerd. Je draait een wartel in de doos van het buitenstopcontact op de plek waar de installatiekabel naar binnen moet worden gevoerd.

Op de plekken die je gemarkeerd hebt boor je met de boormachine gaten in de muur. In deze gaten komen de pluggen. Nu kan je met de schroeven en een schroevendraaier de doos tegen de muur bevestigen. Vanaf buiten voor je de installatiekabel door het gat van de doos van het buitenstopcontact naar binnen in de doos van het stopcontact.

Nu kan je de elektriciteitsdraden van de kabel aansluiten op het stopcontact. De bruine draad sluit je altijd aan op de ā€˜Lā€™. de draden zijn met behulp van steekklemmen heel gemakkelijk vast te zetten. Wanneer alle elektriciteitsdraden zijn verbonden kan je het stopcontact in de doos plaatsen en het klepje erop zetten. Nu is alles afgerond.

Stappenplan voor aansluiten op een kabeldoos

Je kunt ook een kabeldoos gebruiken waarop een buitenstopcontact aan te sluiten is. In dat geval zijn enkele stappen anders. Mogelijk moet je eerst zelf een kabeldoos monteren. Zoek dan wel eerst goed uit hoe je dat moet doen. Vervolgens kan je de volgende stappen volgen.

Je markeert als eerste de plek waar het buitenstopcontact komt te zitten. Dit doe je op minimaal 30 centimeter hoogte vanaf de grond. Je meet nu de afstand vanaf de kabeldoos tot aan de plek waar je het stopcontact plaatst. Vervolgens neem je iets meer lengte van de installatiekabel. Die kabel maak je aan beide kanten vrij van de buitenmantel. Dat doe je met behulp van een kabelmes. Zo maak je 13 mm vrij.

Je kunt nu een deel van een pvc-buis door het gat in de muur bij de lasdoos schuiven. Doe dit van binnen naar buiten. Je voert de installatiekabel in de kabeldoos. De elektriciteitsdraden die dezelfde kleur hebben verbind je met elkaar met behulp van een lasklem.

Je sluit nu de elektriciteitsdraden van de installatiekabel aan op het stopcontact. Daarbij komt de bruine draad altijd op de ā€˜Lā€™ te zitten. De draden zijn gemakkelijk vast te zetten. Daarvoor gebruik je de steekklemmen. Is alles goed met elkaar verbonden? Je kunt nu het stopcontact op de doos zetten. Zet ook het klepje er op.