logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

10 redenen waarom uw huis een groot elektrisch probleem heeft

Knallen of knetteren in een uitgang. De plotselinge stilte van apparaten als een stroomonderbreker knalt. Deze geluiden kunnen wijzen op een probleem met uw elektrische installatie. Maar wist u dat er signalen zijn waar u op moet letten die minder luidruchtig zijn, maar niet minder ernstig? Hier zijn 10 stille aanwijzingen dat uw huis een ernstig elektrisch probleem kan hebben.

Meer over elektriciteitskeuring door experts

Warme stopcontacten

warme stopcontacten

Veel elektrische apparaten genereren warmte tijdens het gebruik. Het stopcontact zelf mag echter nooit heet worden. Als u warmte bij een stopcontact opmerkt, haal dan onmiddellijk de stekker uit het stopcontact en gebruik het niet totdat u het probleem kunt oplossen.

Schakelaarafdekplaatjes moeten op dezelfde manier worden behandeld, met één uitzondering: Dimmerschakelaars worden vaak warm bij de aanraking, omdat ze de overtollige elektrische energie afvoeren om het dimmende effect te creëren. Echter, zelfs de afdekplaatjes van dimschakelaars mogen nooit onaangenaam warm aanvoelen.

Flikkerende lampen

knipperende lichten

Tuurlijk, Hollywood-films willen ons doen geloven dat flikkerende huislampen een zeker teken van spookachtige bezoekers zijn. Maar het is veel waarschijnlijker dat er een losse elektrische aansluiting is. Als het flikkeren aan één enkel verlichtingsarmatuur wordt bevat, is de moeilijke situatie gewoonlijk vrij ongecompliceerd. Als het meerdere lampen of kamers aantast, dan is het probleem waarschijnlijk verder terug in het circuit. Als het hele huis flikkert, kan het probleem in de breekkast of bij de stroomonderbreker buiten uw huis liggen. In dat geval kunt u het beste contact opnemen met een erkende elektricien om het probleem voor u op te lossen.

Aluminium bedrading

aluminium elektrische draden

Eind jaren '60 en begin jaren '70 leidden de hoge koperprijzen ertoe dat woningbouwers de elektrische service met behulp van enkelstrengs aluminiumdraad gingen uitvoeren. Laboratoriumproeven hadden uitgewezen dat aluminiumdraad een geschikte vervanger was voor koper, dus het leek een goede manier om de kosten laag te houden. Het probleem was dat blootgesteld aluminium veel sneller oxideert dan koper, waardoor warmte wordt opgebouwd en er brandgevaar ontstaat. In perfect gecontroleerde laboratoriumomstandigheden was dit geen probleem, maar in de imperfecte, echte omgeving van uw huis was de aluminium bekabeling (vooral in de aftakkingscircuits) een brandgevaarlijke situatie.

Als gevolg daarvan wordt aluminium niet langer gebruikt voor de bedrading van de residentiële tak-kring, en de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC) heeft vastgesteld dat huizen met aluminium bedrading tot 55 keer meer kans op brandschade kunnen hebben. Er zijn een paar verschillende manieren om bestaande aluminium bedrading aan te pakken, van het gebruik van gespecialiseerde connectoren tot een volledige herbedrading thuis. Als u vermoedt dat uw huis aluminium bedrading heeft, is het de moeite waard om een erkende elektricien te bellen om de opties te bespreken.

Brandende geur

brandende elektrische draden

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de geur van iets dat brandt een onmiddellijk waarschuwingsteken is! Als de bedrading in uw elektrische installatie voldoende opwarmt om de plastic omhulsel te smelten, dan loopt u onmiddellijk het risico op brand en moet u onmiddellijk actie ondernemen. Probeer om de bron van de kwestie te identificeren-of het tot één inrichting beperkt is of een probleem bij de brekerdoos is - en krijg het snel opgelost.

Slecht geaarde flexibele gasleidingen

slecht geaarde gasleiding

Gegolfd roestvrij stalen buizenstelsel (CSST) of "flex line" is een populaire keuze om gas door uw hele huis te leveren. Maar het is belangrijk dat het goed is geaard om desastreuze blowouts te voorkomen. Een elektrische schommeling (meestal in het geval van een blikseminslag op of in de buurt van uw eigendom) kan het golfkarton potentieel scheuren, wat leidt tot een gaslek of explosie.

Niet geaard = Schokken

slechte aarding

Als we het hebben over het aarden van elektrische systemen, is het vermeldenswaard dat u misschien aardingsproblemen hebt op een bredere schaal dan alleen uw gasleiding. Als u een metalen voorwerp dat is aangesloten op het mechanische systeem van uw huis aanraakt en een schok ontvangt, is dat een sterk teken dat uw elektrische systeem niet goed is geaard. Dit geldt zeker voor elektrische armaturen, zoals lampen of plafondventilatoren, maar ook voor zaken als waterleidingen of ovenkanalen. Verwar deze schokken niet met statische elektriciteitspieken, die veel kleiner zijn en waar u zich geen zorgen over hoeft te maken.

Losse stopcontacten

losse stopcontacten

Als u een snoer in een stopcontact steekt en merkt dat de binnenkant van het stopcontact beweegt, is het tijd om dat stopcontact te openen en het in het kwadraat weg te halen. Een loszittend stopcontact zal uiteindelijk de draden vrij schudden, en dat leidt tot kortsluiting, vonken en mogelijke brandgevaarlijke situaties.

Valse TL-stickertjes

ul stickers

Underwriters Laboratory is een organisatie die ervoor wil zorgen dat producten voldoen aan minimale veiligheidsnormen. De producten, variërend van verlengsnoeren tot rookmelders, zijn voorzien van een UL-sticker, die aangeeft dat het apparaat en de productiefaciliteit zijn goedgekeurd. Helaas zijn er fabrikanten die de UL-inspectie omzeilen door gebruik te maken van valse etiketten. Als u goedkope elektrische apparaten koopt, geef die sticker dan een tweede blik en zoek naar typefouten of andere tekens die eraf lijken te komen.

Rommelige of verwarde bedrading

verdraaide elektrische bedrading

Elektriciens krijgen geen punten voor het uiterlijk. Prachtig gerangschikte, goed georganiseerde bekabeling geleidt niet beter dan draden die een beetje lukraak lopen of niet helemaal vlak langs een balk lopen. Tekenen van extreme desorganisatie of slappe arbeid kunnen echter een indicatie zijn van slecht uitgevoerde of overhaaste elektrische werkzaamheden.

Als u overmatig verstrengelde lijnen ziet, of verbindingsdozen die eruit zien als rattennesten, kan het goed zijn om een grondigere inspectie van de rest van uw huis elektrische service te doen. En wanneer u dat doet, houd een oogje in het zeil voor deze andere veelvoorkomende overtredingen van de elektrische code.

Knaagdierenactiviteit

Knaagdierenactiviteit

Als u van metaforische rattennesten naar echte nesten gaat - als u knaagdierenuitwerpselen of nestmateriaal in de buurt van uw elektrische bedrading ziet, is het belangrijk om te controleren op eventuele kauwsporen op de draden. Knaagdieren knagen vaak aan de bedrading tot deze kaal is. En hoewel het beestje waarschijnlijk niet veel verder zal leven dan dat punt, kan het zijn dat jij degene bent die een schok krijgt wanneer de blootgestelde draad begint te vonken of oververhit raakt.